Fül-Orr-Gégészet

A szájüreg , a garat , gége , fül és orr betegségei akut vagy krónikus formában , felnőtt és gyermek pácienseknél.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat

A vizsgálat során rögzítésre kerül a beteg korábbi betegsége, panasza, családban előforduló betegségek, szedett gyógyszerek. Ezt követi  az orr elülső és hátsó tükrözése, a szájüreg, garat, a hallójárat és dobhártya megtekintése, a gége indirekt vizsgálata, a nyak betapintása.  A pontosabb diagnózis felállításához szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra. Orr endoszkópos ,mikrootoszkópos, laryngoszkópos módszerek is rendelkezésemre állnak.

Kérem, hozza magával korábbi orvosi dokumentációját !

Kontroll vizsgálat

A korábbi kezelés hatékonyságának, a betegség lefolyásának ellenőrzése céljából a szakorvos javaslata szerint.

Kérem hozza magával korábbi orvosi dokumentációját !

Laryngofiberoscopia

Laryngofiberoscopia során áttekintésre kerülnek az orrüreg, orrgarat, algarat, gége  képletei. A vizsgálat a kellemetlenség csökkentése  céljából lidocainos érzéstelenítésben is történhet. Duzzadt orrnyálkahártya esetén annak lohasztása szükséges .  A laryngofiberoscopia  során az  orrüreg, orrgarat, algarat, gége gyulladásos, daganatos betegségei  vizsgálhatók. Az endoszkópos vizsgálat időtartama kb. 10-20 perc.

Fültisztítás

A külső hallójárat öntisztuló mechanizmussal bír.  Fülmosásra csak akkor van szükség, ha fülzsír elzárja a hallójáratot, rontja a hallást. Langyos vízzel, folyamatos vízsugár mellett mossuk ki a felesleges fülzsírt. 

Orrvérzés ellátása

Az orrvérzés komoly vérvesztéssel járhat. Leggyakrabban az orrüreg elülső részéből, az orrsövény  úgynevezett  locus Kiesselbachii érgomolyag területéről származik. Az orr körültekintő vizsgálatával meghatározható a vérzés helye . Elsősegélyként hatásos az orrszárnyak összenyomása ,érösszehúzó orrcseppel átitatott vatta orrba helyezése. Ha az orrvérzés nem uralható egyszerű eszközökkel , akkor  kémiai vagy elektromos kauterizáció ,akár  az orr tamponálása válhat szükségessé.

Horkolás elleni beavatkozások / Egy napos beavatkozás keretében , helyi érzéstelenítés mellett , a szakrendelőben végezhető műtétek/

Rádiófrekvenciás garat plasztika:

A beavatkozás során, lokális érzéstelenítés mellett,  rádiófrekvenciás készülék és speciális tűelektróda segítségével kisebbítjük a nyelvcsapot, tágítjuk a garatot. A beavatkozás  eredményeképpen a nyelvcsap kisebb, a lágyszájpad feszesebb lesz .  Ez mérsékli a horkolás hangosságát és  csökkenti az alvási apnoe lehetőségét.

Rádiófrekvenciás orrkagyló plasztika:

A beavatkozás során az orrüreg oldalsó falán elhelyezkedő három orrkagyló közül az alsó ,valamilyen ok miatt megvastagodott nyálkahártyájú orrkagylót, rádiófrekvenciás tűelektróda segítségével- helyi érzéstelenítésben-kisebbítjük.